tisdag 28 mars 2017

Jazzrecension 2017-03-27


Imponerande ungdomsstorband
Konsert
Sant Andreu Jazz Band
Jazzklubben, E-Street
Spanien har inte bara gitarrer, flamenco och pasodoble som musikaliska yttringar. De har även jazz på menyn vilket det välklingande ungdomsstorbandet Sant Andreu Jazz Band från Barcelona visade på måndagskvällen inför en imponerad och häpen publik. Vi ska tacka jazzklubben och det fina samarbetet med Musik i Västernorrland för det här gästspelet. Bandet leds av barytonsaxofonisten/basisten Joan Chamorro, en riktig eldsjäl som vurmar speciellt för jazzens tradition. Joan bor och arbetar i Barcelona som musiker och pedagog. Ungdomarna är i åldrarna 7 – 20 år och i deras utbildning ingår mycket lyssnande och sjungande av jazzmusik vid sidan av det rent instrumentella.

Det kändes att Chamorro med sitt jazzkunnande och bandet lagt ned åtskilligt med arbete för den här konstellationen visade en äkta känsla för jazzens grundelement. Skicklig instrumenthantering hos var och en resulterade i ett väloljat maskineri med välbalanserade ensembler, stor spännvidd, spänstigt, vitalt, nyanserat och svängigt. Just att det svänger är viktigt. Det finns ju storband som spelar så överarbetade arrangemang att musiken blir statisk och totalt orytmiskt.
Med tanke på det sätt de här brådmogna ungdomarna spelar undrar jag vad ska bli när det blir stora? Det var länge sedan jag hörde ett storband med så många drivna solister på diverse instrument plus sångerskor med Billie Holiday-känsla. Alla spelade som gamla rutinerade rävar med en imponerande auktoritet. Exempelvis violinisten som i Ellingtons Mood Indigo och Erroll Garners Misty gav en påminnelse om gamle fine Ray Nance som spelade violin i Ellingtons orkester. Traditionen lever vidare.  

Den entusiastiske ledaren Joan Chamorro, basist kvällen till ära, hade satt ihop en välsmakande repertoar med låtar av Carlos Jobim, Duke Ellington, Erroll Garner, Bobby Timmons, Clifford Brown, Louis Jordan, Cole Porter med flera. Den eller de som skrivit arrangemangen hade hållit sig till de traditionella spelreglerna utan experimenterande. Sant Andreu Jazz Band höll sig också strikt till swingepokens grundregel, det ska svänga.
Sammanfattnings en minnesvärd jazzkväll med ett band begåvade ungdomar som kan gå hur långt som helst på jazzens estrader. För det finns talang i massor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar