måndag 16 oktober 2017

Jazzrecension 2017-10-16


Foto: Mats Olsson S.T.

Rytmiskt latinkok med Kronkvist
Konsert
Fredrik Kronkvist – Afro-Cuban Supreme
Jazzklubben, E-Street

Första gången jag hörde Fredrik Kronkvist var kring millenniumskiftet. Har sedan lyssnat flitigt på hans skivinspelningar och så att säga följt med i utvecklingen. Från att ha varit stadigt förankrad i beboptraditionen med Charlie Parker som ledstjärna har Fredrik stegvis skapat sig en personlig plattform att stå på. Hans senaste projekt är att åter lyfta fram den afro-cubanska jazzen i rampljuset. Den förste att göra det var Dizzy Gillespie som på 40-talet gästade Cuba och blev helt betagen av den inhemska musiken och dess eldiga rytmer.
Fredrik som själv trakterade altsaxofon hade för att ge musiken bästa tänkbara inramning anlitat likasinnade musiker, Martin Sjöstedt piano, Johnny Åman bas, Jason Marsalis trummor och Eliel Lazo congas. Vi fick kvällen till ära följa med på en oförutsägbar och rytmiskt spännande resa i John Coltrane och Dizzy Gillespies tassemarker. Deras musik tillhör inte det mest lättspelade. Rytmiska förskjutningar och taktartsändringar kan ju ställa till det om man inte är lika skärpt som Kronkvist och hans manskap. Det är kul med Fredrik som inte räds att ta ut svängarna i sina bländande improvisationsutflykter. Det märks att han trivs när han får sträcka ut i spelet som är syrerikt, luftigt, lättsvävande, med sinnrik harmonisering.

Mångsysslaren Martin Sjöstedt är kanske mest känd för sitt helgjutna basspel. Men han är också en elfenbenets arkitekt vilket han visade med ackuratess denna kväll. Han är en effektivt lyhörd ackompanjatör som målar harmoniskt fylliga ackord med bred såväl som smal pensel. Tillika en frimodig solist som med friskt mod och fantasirikedom trampade oförskräckt ut i harmonikens orörda marker.
Då musiken genomgående hade afro-cubansk prägel vilade det ett tungt ansvar på trion i kompet. Johnny Åmans grundmurade basspel, även solistiskt, gav slagverksduon Jason Marsalis och Eliel Lazo fritt fram att bjuda på rytmiskt fyrverkeri. De tog rejält för sig men lyssnade även noga på sina spelkamrater så helheten blev ett välfungerande teamwork.

Tack till Musik i Västernorrland för samarbetet som gjorde den här fina jazzkvällen möjlig!

Foto: Mats Olsson S.T.

                
  Foto: Mats Olsson S.T.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar