tisdag 6 februari 2018

Jazzrecension 2018-02-05

Foto: Mats Olsson

Karnevalstämning med Storstan Street Brass

Konsert
Storstan Street Brass ”Mardi Gras Tour”, förband A Pop Supreme
Jazzklubben, E-Street

vällen inleddes med en kvartett musikstuderande ungdomar från Bollnäs Folkhögskola, Jenny Hedman sång, Christian Andersson gitarr, Jonatan Eriksson bas och Jakob Lindström trummor. Förutom Simon & Garfunkels Sound of Silence var den moderna repertoaren för mig okänd. Samtliga gjorde ett gott intryck så de har säkert framtiden för sig på jazzscenerna.
New Orleans brukar betraktas som jazzens födelseplats. Enligt författaren och musikforskaren Gunnar Harding var det en flera sekler lång process som inleddes när de första slavarna började röja upp träskmarkerna i Louisiana. Genom sin struktur och liberala syn på kontakt mellan raserna blandades olika musikuttryck vilket var gynnsamt för framväxten av det som skulle kallas jazz. New Orleans har fortsatt genom seklerna att värna ursprunget genom sina orkestrar och brassband. Skiftet 1800-1900 var brassbandens gyllene tid i New Orleans. Därefter dalade intresset men på 70-talet vaknade intresset till liv och många band startades. New Orleans värnar traditionen dels genom den årliga Mardi Gras-festivalen och genom att hålla liv i den gamla slitna Preservation Hall med mera. Med inspiration från brassbanden i New Orleans har Ångesonen och trombonisten/sångaren Leon Falk bildat Storstan Street Brass som i övrigt består av Hannes Junestav trombon, Isac Åberg, Elin Anderson trumpeter, Klas Eriksson tuba, Nicklas Dahlin tenorsaxofon, Jakob Bylund bastrumma och Oscar Johansson Werre virveltrumma.
Den riffbaserade musiken som S S B framförde har sina rötter i tradjazzen men har efter nytändningen på 70-talet blandat in både covers på kända melodier som funkiga, poppiga, moderna rytmer. Vi fick höra kända och okända brassbandslåtar men också svensktoppslåtar som Sånt är livet, Börja om från början, Guldbruna ögon. Det är en mycket rörlig musik som man rycks med av. Därur har även brassbanden hämtat sin musik. Hur det lät i början kan man bara gissa sig till förutom att det spelades i marschtakt vid gatuparader och begravningar. S S B bjöd den här måndagskvällen på en fartfylld karnevalsliknande fest som hyllade ”Mardi Gras”. Samtliga på scenen var på bästa spelhumör och alla blåsarna fick visa upp sig vid solistmikrofonen. Kapellmästare Falk bjöd även på festliga sånginslag. Kvällen avrundades med klassikern Bourbun Street Parade.

  Foto: Mats Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar